Elisabeth Holmgren, landstingsdirektör Norrbotten

Landstinget försöker korta vårdköerna

Norrbottningar äter mer läkemedel än snittet i Sverige, men tar minst sömnmedel och lugnande medel i landet. Det visar ny statistik som Norrbottens läns landsting presenterade på måndagen. Statistiken visar också att nio av tio patienter fick läkarbesök på vårdcentral inom en vecka.

Vårdcentralerna i Norrbotten får toppbetyg av alla landsting när det gäller att få besökstid snabbt. 

Siffrorna som landstinget presenterade på måndagen kommer från den färska rapporten ”Öppna jämförelser” från Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen.

– Vi kan bli bättre på nästan allt, och det är syftet med sådana här undersökningar, säger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren.

I den nya rapporten framkommer att invånarna i Norrbotten äter mer läkemedel än snittet i Sverige, men tar minst sömnmedel och lugnande medel i landet.

Tillgängligheten inom vården är ojämn. Medan nio av tio patienter fick tid för läkarbesök på en vårdcentral inom en vecka, finns betydligt längre köer inom den slutna vården.

Till gynekologiska operationer är det ingen kö, men till hudsjukvård, lungsjukvård och delar av ortopedin är det köer som är betydligt längre än att de uppfyller vårdgarantin. En höftledsoperation får man vänta på sex månader ungefär.

– Vi låg ganska bra till när det gäller ortopedin i våras, men så kom strejken och förändrade det, säger Elisabeth Holmgren.

– Hudsjukvården räknar jag med ska kunna klara vårdgarantin snart, eftersom vi jobbat systematiskt en tid för det, säger Elisabeth Holmgren, som påminner de äldre, över 65 år i Norrbotten att vaccinera sig mot influensan.

Det är gratis och bara 51 procent av invånarna gjorde det förra omgången.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista