Försvarsägd stridsbåt till Piteå

Sjöräddningssällskapet Piteå får nu en stridsbåt att använda för räddningsarbete i sommar. Båten kommer att vara i beredskap dygnet runt, så länge det är öppet vatten.
Båten, som kommer till Piteå under veckoslutet, är en av de tio båtar som regeringen förra sommaren beslutade att låna ut till Svenska sjöräddningssällskapet. Båten ägs av försvaret och är en stridsbåt som gör omkring 40 knop. Den är i nuläget den enda sjöräddningsbåten norr om Holmsund i Västerbotten. Den ska verka främst piteåområdet men vid större olyckor kan den komma att åka ända upp till Haparanda. Besättningen ska arbeta på frivillig basis och rekryteringsarbetet har påbörjats. De ansvariga på båten ska bland annat ha skepparexamen, maskinistkunskap och sjukvårdskunskap. Därutöver ger Sjöräddningssällskapet den utbildning som kommer att behövas. Totalt handlar det om ett tjugotal personer som ska rekryteras till båten, säger Sten Olsson vid Sjöräddningssällskapet i Piteå. Sjöräddningssällskapet, som bildades 1907, är idag den ledande styrkan när det gäller räddande insatser på sjön. Förra året gjorde sällskapet 724 insatser vilket motsvarar 46 procent av alla sjöräddningsinsatser som gjordes i hela landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".