LKAB: "Vi måste säkra upp mer"

Enligt LKAB var det ett skalv som utlöste gruvraset i Malmberget i lördags, när flera gruvarbetare blev instängda. Gruvfyrans huvudskyddsombud under jord Tomas Strömberg menar att raset kan vara en effekt av för högt arbetstempo som gör att berget inte får vila.

- Vi har ett högt tempo när vi driver ort. Berget får inte sätta sig till ro efter att man har kommit där med ortdrivningen, säger Tomas Strömberg.

I lördags klockan 12:35 inträffade ett skalv i Malmbergsgruvan med mangituden 0,44 på den lokala skalan LKAB använder.

I Alliansen, 962 meter under jord, rasade runt tio ton berg ned. Flera gruvarbetare blev under en tid instängda bakom raset. De inblandade klarade sig utan skador.

- Det var bergförstärkt där. Det känns inte kul när det sker ett okontrollerat ras och särskilt inte, som i det här fallet, på en plats där det är mycket trafik, säger Tomas Strömberg.

Det hände i ett nyöppnat brytningsområde och Tomas Strömberg tror att man inte riktigt hade hunnit få kontroll på berget där.

- Skrotarna lär sig känna av berget och hur berget fungerar på varje skiva. De kanske inte hade hunnit sätta sig in i just det här området ännu, säger han.

Björn Korem, gruvchef i Malmberget, utesluter inte att det kan ha spelat in att det var ett nyöppnat område. Men däremot avfärdar han att raset skulle ha att göra med brytningstakten.

LKAB:s VD Ola Johnsson drar slutsatsen att berget i gruvan måste förstärkas bättre.

- Det handlar om att vi måste säkra upp mer. Vi jobbar stenhårt på att ta bort alla former av ras. Efter dödsolyckan i februari sätter vi in 130 miljoner på att köpa nya maskiner för att kunna förstärka mer.

Går det för långsamt med de extra bergförstärkningsinsatserna?

- Det vet jag inte. Det får utredningen visa, säger Ola Johnsson.  

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".