Farliga läkemedel sprids på nätet

Farliga mediciner sprids på nätet

I oktober går Läkemedelsverket för första gången ut i en stor nationell kampanj. Kampanjen, som består av TV-reklam, en webbplats och annonser i dagspress och på internet, syftar till att informera om faran med att köpa läkemedel från oseriösa internetsajter.

Enligt en färsk undersökning, gjord av European Alliance for Access to Safe Medicines, drivs 96 procent av apoteken på internet av bedragare och mer än 60 procent av de receptbelagda läkemedlen på internet är falska och farliga eller undermåliga.

– I bästa fall är det sockerpiller, men läkemedlen kan också innehålla tungmetaller eller andra farliga substanser. Ibland innehåller de rätt substans, men för litet eller för mycket, säger Kerstin Hjalmarsson, Läkemedelsverket.

I Sverige har mellan 200 000 och 250 000 personer beställt läkemedel från internetapotek. Hela 35 procent av svenskarna uppger i en undersökning att de kan tänka sig prova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista