Två kommunalråd har sänkt sina löner

Kommunalråden i Pajala och Luleå har sänkt sina löner det senaste året, till skillnad från Övertorneås kommunalråd som fått en löneökning på drygt 17 procent.
Igår fick Övertorneås socialdemokratiska kommunalråd Arne Honkamaa ta emot kritik från Kommunal för sin löneökning på drygt 17 procent sedan förra året. Men det finns de kommunalråd i länet som fått sänkta löner, men det beror dock på tillfälligheter, mer än kommunledningens egna vilja att spara pengar. I samband med att Luleå kommun gick in i en ny mandatperiod omfördelades pengar från kommunalrådsposten till ordförandeposterna i socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, samt vice ordförandeposten i kommunstyrelsen. Den omfördelningen betydde en sänkning av kommunalrådets arvode med drygt tre procent. Även i Pajala sänktes kommunalrådets arvode med drygt tre procent, men precis som i Luleå berodde det på andra omständigheter än kommunledningens vilja att sänka kommunalrådets lön. I Pajala är kommunalrådets arvode kopplat till kommunchefens lön och då man fått en ny kommunchef med lägre lön än den förra så har också kommunalrådet Bengt Niska fått ett lägre arvode. Luleås kommunalråd Karl Petersen säger att han förstår att kommunalrådens löner kan sticka i ögonen hos många av Kommunals medlemmar, som ju strejkar för högre löner. Samtidigt säger han att många av hans kollegor haft låga arvoden, som inte justerats på länge och då måste man kanske ha förståelse för en viss höjning av arvodet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".