1 av 2
Ola Johnsson, VD för LKAB
2 av 2
Tommy Nyström (s)
Malmberget

LKAB erkänner misslyckande

LKAB erkänner att de hittills har misslyckats med arbetet inför husflytten på Elevhemsområdet i Malmberget. Det är 55 villor som ska flyttas när gruvbrytningen ska fram. I somras stoppades flytten när husen sprack. Ola Johnsson, vd för LKAB, erkänner misslyckandet och säger att gruvbolaget inte har skött det på ett bra sätt.

När husflytten stoppades rådde oordning på området och stora jordhögar blev kvar runt husen. De boende svävade i en ovisshet om hur arbetet skulle fortgå och villaägarna var uppgivna och sorgsna.

– Ja, som jag ser det hittills så tycker jag inte att vi har skött det där på ett bra sätt. När det där huset gick sönder och hur vi lämnade området, så får det fan inte se ut, säger LKABs vd Ola Johnsson.

I början av september meddelade gruvbolaget att nya resurser skulle sättas in för husflyttningarna. Nu arbetar en projektgrupp med erfarenhet från miljardbygget av det nya pelletsverket i Malmberget med flytten av de 55 villorna.

Ola Johnsson lovar bättring.

– Vi ska fixa till det där. Vi har en överenskommelse med de boende hur vi ska bära oss åt och det ska vi lösa den här gången. Absolut! Det lovar jag. Det här ska bli bra, säger Ola Johnsson.

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (s) uppskattar tydligheten från gruvbolagets vd.

– Jag tycker det är strongt att lyfta fram det i dagsljuset, för det är ju inte annat än att de har misslyckats, säger han.

Samtidigt understryker han att det här gäller endast berörda villaägare på Elevhemsområdet och ingen annan i Malmberget.

Beskedet från LKAB om att det finns alternativa planer om husflytten skulle misslyckas igen känner Tommy Nyström förtroende för.

– Är det så att man har kommit underfund med att det ändå inte går att flytta de här husen då ska plan b, sa han, direkt in på banan och plan c. Vad b och c står för det vet jag inte. Men han sa att det inte ska bli någon förskjutning och fördröjning och någon väntan för befolkningen. Jag lyfte fram hur dåligt de boende mår där i dag. Både barn och vuxna. Det har de tagit åt sig väldigt, säger Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista