Svenska hus på Kolahalvön

Ett skandinavisk villaområde på Kolahalvön dit norrbottniska företag får leverera hus. Det är det ryskägda företaget NET-SL:s långt framskridna planer. NET-SL, som också har verksamhet i Norrbotten, har skaffat sig byggrätter i staden Kola utanför Murmansk och står nu i startgroparna för att börja bygga.
Vi ser det här projektet som en möjlighet för det ryska folket att få en ny levnadsstandard, säger Dennis Croninsky, vd för den svenska delen av NET-SL. NET,SL är ett tolv år gammalt bolag med huvudkontor i Murmansk. I Luleå finns den svenska delen som arbetar med projektledning och i det här konkreta fallet med byggprojektering. Det senare i samarbete med partners både från rysk och svensk sida, bland annat MAF arkitektkontor i Luleå. Dennis Croninsky berättar också att man har gott stöd från staden Kola med alla formaliteter som behövs för att förverkliga projektet. Ett villaområde med alla nödvändiga element, till exempel daghem och skolor. - Kort sagt vill vi införa skandinavisk levnadsstandard till Ryssland, säger han. Betydelse även för Norrbotten På ett par-tre år hoppas Dennis Croninsky att hela projektet ska vara klart. Rolf Höglund vid Norrbottens handelskammare tror mycket på det här för länets del. Bland de första företagen att konstruera ett hus för den skandinaviska byn är Vittjärvs Hus från Boden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".