Gymnasiebyn i Luleå.

Mörka framtidsutsikter för lärarstudenter

För ett par veckor sedan var det Boden. Nu har skolbesparingarna nått grannkommunen Luleå där minst fem skolor kommer att läggas ner och 260 tjänster tas bort. Av de är 120 lärare. David Van Der Kaay och Emma Stenvall läser till gymansielärare vid Luleå tekniska universitet, och deras framtid som lärare i Norrbotten ser inte särskilt ljus ut just nu.

Flera skolor kommer att läggas ner och 260 tjänster inom skolan ska tas bort. Det meddelade Luleå kommun på onsdagen. Tidigare har även Bodens kommun konstaterat att 160 tjänster inom skolan ska bort. Totalt i Luleå och Boden handlar det om 230 lärare som kommer att förlora sina jobb, och fler kommuner i länet väntas meddela om stora nedskärningar inom skolan.

Framtiden som lärare i Norrbotten ser med andra ord inte särskilt ljus ut just nu. Det konstaterar David Van Der Kaay som läser till gymnasielärare vid Luleå tekniska universitet.

– Framtiden ser inte så munter ut nu. Jag räknar fullt ut med att jag inte kommer att stanna kvar i Luleå och Norrbotten när jag är färdig lärare. Det är bara att flytta dit jobben finns, säger David Van Der Kaay som läser till gymnasielärare i ämnena svenska och religion.

Enligt Sture Bryggman, som är skolchef i Luleå, beror nedskärningarna på att elevantalet kommer att minska de kommande åren, och att politikerna kräver en budget i balans.

David Van Der Kaay som läser till gymnasielärare i Luleå är inte speciellt förvånad över att den senaste tidens varsel.

– Jag är inte direkt chockad över det som händer nu. Det har varit så mycket fram och tillbaka hela tiden. De där stora pensionsavgångarna som alla sagt kommer att lämna utrymme för nya lärare verkar aldrig komma, säger han.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista