Mikael Ingemyr och Fredrikke Dam-Larsen. Foto: Anneli Lindbäck

Kirunastudenter tävlar i astronomi

Två elever från rymdgymnasiet i Kiruna är uttagna till den Internationella Astronomiolympiaden i Italien. Olympiaden är en astronomitävling för tonåringar och det svenska landslaget består av Mikael Ingemyr och Fredrikke Dam-Larsen, båda 17 år.

Astronomiolympiaden ordnas för 13 gången och det här året får de bästa ungdomarna från varje deltagarland åka till Trieste i Italien. Tidigare olympiader har hållits i exempelvis Ryssland, Kina och Sverige.

Fredrikke Dam-Larsen och och Mikael Ingemyr var de två elever som fick bäst resultat på det prov som hölls i våras för att utse det svenska landslaget.

– I provet skulle man bland annat beräkna hur stort teleskop man ska ha för att beräkna olika planeters omloppsbanor och hur långt bort en stjärna är, berättar Fredrikke Dam-Larsen.

Fredrikke och Mikael har bland annat pluggat formler inför olympiaden och i Trieste väntar hård motstånd från övriga deltagarländer. Mikael är mest orolig för deltagarna från Ryssland och Kina.

– I Ryssland börjar de ju läsa astronomi när de är sju år gamla och i Kina är det nog likadant och vi har ju just börjat, säger Mikael Ingemyr.

Om de två Kirunastudenterna skulle vinna, väntar äran och en medalj. Men även om det inte inträffar ser de två den här resan som ett äventyr, där de får träffa ungdomar från många olika länder och kulturer. Dessutom är det inte enbart tävlingar under de åtta dagarna i Trieste. Mikael Ingemyr och Fredrikke Dam-Larsen ska bland annat få vara med om en båtresa till Venedig och olika föreläsningar.

– Vi hoppas på guldmedalj, säger Mikael Ingemyr.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".