1 av 2
2 av 2
Lars Dyrlind.

Dricksvattnet i Gällivare utreds

Uppdaterad 16:03
Dricksvattnet i Gällivares tätorter har sedan i lördags smakat och luktat illa. Resultaten av vattenproverna som tagits visar att vattnet är tjänligt och inte innehåller några bakterier.

– Jag fick just nu besked om att det är inga koli- och inga e-kolibakterier i vattnet så man blir inte sjuk av att dricka vattnet, säger Lars Dyrlind ansvarig för vatten och avlopp vid Gällivare kommun.

Orsaken till att vattnet smakar och luktar illa är fortfarande okänd men ska utredas.

I Gällivare kommer dricksvattnet från sex grundvattenbrunnar. En av brunnarna ligger nära Lina älv och brukar vara den som påverkas av exempelvis vårflod eller vid mycket regn. Därför stängdes den brunnen under helgen och klorering började.

Effekten av kloreringen visade att vattnet förmodligen inte innehöll några bakterier därför uppmanandes inte invånarna att koka vattnet.

– Vi vet ännu inte orsaken till smak- och luktförändringen, det känner vi inte till vart det kommer ifrån. Hade det varit någon bakterie så hade det märkts på kloröverskottet. Vi har varit säkra på att kloreringen har fungerat, konstaterar han.

LKAB:s industriområde ligger uppströms längs Lina älv, och vattenproverna som tagits i älven visar inga förändringar.

– Vad jag vet så har LKAB tagit prover i älven för att försäkra sig om att inget är fel där, säger Lars Dyrlind.

Varför uppmanade ni inte invånarna att koka vattnet?

– Jag bedömde att med de åtgärder vi hade gjort och kloreringen som var igång, så gick vi inte ut med det. Men det är ett svettigt beslut att ta, om man ska gå ut och säga att vattnet är odrickbart eller så. Man måste göra en riktig bedömning, som det känns nu så känns det att vi gjorde rätt i alla fall, säger Lars Dyrlind.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista