Rovdjursutredning om lokal delaktighet

De svenska rovdjuren blir föremål för ännu en utredning. Nu gäller frågan ökad lokal delaktighet i rovdjursförvaltningen. Naturvårdsverket ska granska hur detta ska gå till i praktiken utan att rovdjurens framtid äventyras.

Sedan länge finns krav från olika grupper, främst jägarna, i de rovdjurstäta länen om att beslut som rör exempelvis jakt på rovdjur ska regionaliseras, det vill säga i ökad utsträckning hanteras på lokal nivå.

Samtidigt finns nationella mål om hur stora stammarna bör vara av de berörda arterna varg, björn, järv, lodjur och kungsörn.

Farhågor har framförts att ökad regionalisering kommer att innebära kraftigt ökad avskjutning, vilket åtminstone i vargens fall skulle kunna äventyra artens existens i landet. I dagsläget finns knappt 200 vargar i landet.

Hur detta dilemma ska lösas är oklart. I den senaste stora rovdjursutredningen, framtagen av enmansutredaren Åke Pettersson, föreslogs att fler beslut skulle föras ner på lokal nivå. Men hur detta skulle gå till nämndes inte.

Det är därför som regeringen nu ger Naturvårdsverket uppdraget att till den 15 februari utarbeta ett förslag till förordning som ska reglera en regionaliserad förvaltning.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista