Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget ska bli mer jämställt

Britt Westerlund (s).

Landstinget i Norrbotten skrev på torsdagen under EU:s deklaration för jämställdhet. De förbinder sig att följa deklarationens 30 artiklar i sitt jämställdhetsarbete och dela värderingarna i deklarationen.

Det gäller många områden, från ekonomisk jämställdhet till att avskaffa stereotypa könsroller. Norrbottens läns landsting blir ett av landets första landsting att underteckna deklarationen.

Den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män är framarbetad av europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation, Council of European Municipalities and Regions (CEMR) och stöds av Europeiska kommissionen.

I landstinget i Norrbotten är enigheten stor att försöka fullfölja de intentioner som deklarationen har. Nu kan också landstinget få utvecklingsstöd från regeringens 100-miljonersatsning för hållbar jämställdhet.

– Vi har redan haft en jämställdhetsutbildning för landstingets fullmäktigeledamöter, säger landstingsrådet Britt Westerlund (s).

Vad är mest eftersatt i jämställdhetsarbetet?

– Vi har ju många ofrivilliga deltider i vår verksamhet, oftast med kvinnor som jobbar så.

– Dessutom finns det en hel del att göra för att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden, kvinnor på vissa yrken och män på vissa. Vi måste stimulera till att man söker otraditionella jobb, säger Britt Westerlund.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".