Britt Westerlund (s).

Landstinget ska bli mer jämställt

Landstinget i Norrbotten skrev på torsdagen under EU:s deklaration för jämställdhet. De förbinder sig att följa deklarationens 30 artiklar i sitt jämställdhetsarbete och dela värderingarna i deklarationen.

Det gäller många områden, från ekonomisk jämställdhet till att avskaffa stereotypa könsroller. Norrbottens läns landsting blir ett av landets första landsting att underteckna deklarationen.

Den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män är framarbetad av europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation, Council of European Municipalities and Regions (CEMR) och stöds av Europeiska kommissionen.

I landstinget i Norrbotten är enigheten stor att försöka fullfölja de intentioner som deklarationen har. Nu kan också landstinget få utvecklingsstöd från regeringens 100-miljonersatsning för hållbar jämställdhet.

– Vi har redan haft en jämställdhetsutbildning för landstingets fullmäktigeledamöter, säger landstingsrådet Britt Westerlund (s).

Vad är mest eftersatt i jämställdhetsarbetet?

– Vi har ju många ofrivilliga deltider i vår verksamhet, oftast med kvinnor som jobbar så.

– Dessutom finns det en hel del att göra för att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden, kvinnor på vissa yrken och män på vissa. Vi måste stimulera till att man söker otraditionella jobb, säger Britt Westerlund.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista