Tomas Nilsson ordförande Gruvfyran i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Kräver bättre planering för säkrare gruva

Lördagens ras i LKAB: s gruva i Malmberget väcker diskussioner och funderingar hur gruvan kan bli säkrare. Tomas Nilsson ordförande i Gruvfyran som organiserar gruvarbetarna i Malmberget anser att planering och framförhållning måste förbättras.

- Att man från planeringens sida har en väldans god framförhållning mellan tillredning och raslastning, alltså det här när du tar ut berget. Det är för att inte ha alla moment på ett och samma område. Ja, berget blir stressat, säger Tomas Nilsson ordförande i Gruvfyran i Malmberget.

Det var i lördags förmiddag som det rasade på området Alliansen på 962 meters nivån i Malmbergsgruvan. Åtta gruvarbetare som jobbade där blev instängda. Ingen person skadades av rasmassorna.

Tomas Nilsson tycker att bergmekanikerna bör få mer inflytande över gruvbrytningen.

- Jag tror att bergmekanikerna ska få ett större inflytande och titta hur lastas det ut rätt. Har vi den framförhållningen vi ska ha, och alla de här faktorerna, då kommer man säkert att kunna minska ner sprickbildningar. Det man inte klarar av med det så ska det förstärkas upp och det är viktigt att man förstärker och skräddarsyr de förstärkningarna, säger han.

Tomas Nilsson tror inte att planeringen följs på alla ställen i gruvan.

- Man är kanske just i den ruschen att man plockar ut snabba ton på ett område som kanske bör lastas ut på ett speciellt sätt, anser han.

Till Gruvfyran har inte kommit några särskilda reaktioner från medlemmarna men visst finns oron.

- Det är klart att man alltid är orolig när det blir bergras. Men det som man kanske blir mer orolig för är när det rasar på förstärkta områden, säger Tomas Nilsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista