Luleåbo dömd för sexuellt utnyttjande

En 26-årig man från Luleå döms för sexuellt utnyttjande av barn då han haft sex med en flicka som var under 15 år.  Mannen döms tills skyddstillsyn men ska också få behandling, ställas under övervakning och betala 32 500 kronor i skadestånd. 26-åringen har erkänt brottet.

Enligt tingsrättens dom har mannen fått kontakt med flickan via MSN, en kontakt som sedan utvecklades till att det pratade med varandra i telefon och hade kontakt via webbkamera.

Efter en tid kom flickan på besök till 26-åringen i Luleå då de träffades under en helg. Flickan, som hade rest utan sina föräldrars vetskap, möttes av sin far på Arlanda när hon kom hem. Han hade då fått reda på besöket hos 26-åringen och anmälde händelsen till polisen, flickan i sin tur ville inte att händelsen skulle polisanmälas. 

I samband med förhandlingen i tingsrätten erkände 26-årigen händelsen och att han hade haft vetskap om att flickan ännu inte fyllt 15 år. Efter att polisutredningen inletts avbröt han kontakten med flickan, men hon försökte vid flera tillfällen få kontakt igen. Vid ett tillfälle ska de ha haft kontakt och hon menade då att hon ville ta tillbaka sin anmälan.

Tingsrätten skriver i sin dom att när de ska bedöma brottets straffvärde så utgår de från ett tidigare rättsfall där en man i samma ålder som den nu dömde, haft sex med en flicka under 15 år och där parterna ansåg sig vara kära.  

Med tanke på att målsägaren var aktiv i händelsen bör straffet inte vara högre än fängelse i fyra månader.

Tingsrättens dom blev skyddstillsyn, samtalsbehandling, att prövotiden förlängs och att han ställs under övervakning.

 

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".