Foto: Scanpix

Unga föräldrar har dålig ekonomi

72 procent av landets unga ensamstående föräldrar, under 25 år, har låg ekonomisk standard. Unga föräldrar har svårare än andra ungdomar att delta i utbildning och få arbete. Det beror oftast på tidigare oavslutade studier. Det visar en studie som Ungdomsstyrelsen har genomfört

Bland Sveriges befolkning är det 12 procent som har låg ekonomisk standard, bland unga är det nästan dubbelt så många, 21 procent. Särskilt utsatta är ensamstående unga med barn, årets prognos pekar på att 72 procent har en låg ekonomisk standard.

Unga föräldrars situation har försämrats mycket kraftigt under 2000-talet. 2001 var motsvarande siffra 19 procent. I ekonomisk standard räknas både inkomster och bidrag in och måttet låg är när hushållet har 60 procent av medianinkomsten.

Det finns en överrepresentation av unga föräldrar bland dem som står utanför både utbildning och arbete. Många av de unga föräldrarna har inte avslutat sin grundskole- eller gymnasieutbildning vilket gör det svårt för dem att komma in på arbetsmarknaden efter föräldraledigheten.

Ungdomsstyrelsen är en myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista