Svårare att få jobb för akademiker

Det har blivit betydligt tuffare för akademiker att hitta jobb. Ny statistik som arbetsförmedlingen tagit fram för Sveriges Radios räkning visar ett tydligt trendbrott i september.

Frida Lövgren som blev klar med sina ekonomstudier i våras är idag arbetslös.

- Jag har aldrig varit arbetslös förut så det är en ny situation. Det är inte roligt, men jag är ändå ganska hoppfull, säger Frida Lövgren som efter fyra år av studier kan kalla sig ekonom med marknadsföringsinriktning.

I september skrev Frida och nästan 5000 andra akademiker in sig på arbetsförmedlingen. Det är nästan tusen fler än i september förra året. Samtidigt fick akademikerna i september det också svårare att få jobb, jämfört med samma period förra året.

Enligt arbetsförmedlingen beror det på att hela den svenska arbetsmarknaden nu börjar känna av lågkonjunkturen, så även akademikerna.

- Som det ser ut nu kan jag förstå att företagen är försiktig med att anställa, säger Frida Lövgren.

Både septemberstatistiken och arbetsförmedlingens framtidsprognoser visar att lärare och andra akademiker i den offentliga sektorn kommer klara sig bättre eftersom dom är mindre konjunkturkänsliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista