Antalet varsel ökar i Norrbotten

Uppdaterad 13:20
Under september varslades 278 personer i Norrbotten om uppsägning. Det är betydligt fler än under samma månad förra året, då 69 personer varslades. Merparten av de varslade återfinns inom offentlig sektor, men varslen ökar nu även inom tillverkningsindustri och företagstjänster. Det visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

I landet som helhet ökar varslen lavinartat.

Under september varslades 8 000 personer om uppsägning, och redan under den första veckan i oktober hade nästan lika många varsel kommit in som under hela september.

Hittills i år har 1 010 personer i länet varslats om uppsägning.

Enligt Göran Nilsson som är arbetsförmedlingens chef i Luleå har Norrbotten fortfarande inte drabbats lika tydligt av konjunkturnedgången som många andra delar av landet.

Avmattningen dämpas av stora investeringar och också de basindustrier som finns i länet. Områden med i huvudsak traditionellt manliga yrkesarbetare.

Det är mest bland ungdomar och kvinnor som arbetslösheten stiger och varslen om uppsägningar ökar i Norrbotten.

Enligt Göran Nilsson syns också avmattningen på arbetsmarknaden traditionellt sett först hos de unga.

– De har en sak som talar emot dem. Brist på erfarenhet. säger han.

Jämförelsevis har redan ungdomar i länet en hög arbetslöshet med 4,7 procent öppet arbetslösa. Rikssnittet ligger på 4,4 procent.  

Antalet öppet arbetslösa ungdomar mellan 18-24 år är 1 514 personer, och antalet som sysselsattes i program med aktivitetsstöd ökade med 240 ungdomar under september.

Att kvinnor är mer drabbade än män beror på att de i hög grad arbetar i offentlig sektor. En bransch med många varsel.

Totalt är nu 5 300 öppet arbetslösa i Norrbotten. Drygt 3 000 personer sysselsattes i program med aktivitetsstöd och 3 750 personer hade arbete med stöd. Programdeltagandet har ökat främst hos ungdomar och kvinnor.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".