Malmfälten

"De måste lära sig mer om gruvdrift"

För att inte överlåta samhällsplaneringen åt gruvföretaget LKAB, måste Malmfältskommunerna och statliga myndigheter utbildas i geoteknik och gruvdrift. Det säger Olov Schultz vid Boverket som nyligen lämnat över en rapport om Malmfälten till regeringen.

Boverket anser att det är nödvändigt att berörda myndigheter lär sig hur till exempel markdeformationerna fungerar.

– Geotekniska frågor och vad som händer i underjorden är ganska komplicerade frågor. När man får information och material från LKAB gäller det att man som mottagare kan tolka det och bedöma markdeformationerna och sprickbildningen och olika alternativa utvecklingsscenarier, säger Olov Schultz som på regeringens uppdrag följer situationen i Malmfälten.

Enligt honom är flera av de statliga myndigheterna som följer utvecklingen i Malmfälten överens om att myndigheterna saknar resurser för att skaffa sig kunskap och det planeringsunderlag som krävs för det ska kunna bli långsiktiga lösningar för samhällena.

– Det är samhället som har ansvar för samhällsplaneringen och det fysiska utvecklingen av stadsbyggandet. En stad är inget man bygger och ändrar med korta tidsperspektiv. Det är investeringar som ska vara hundratals år, så det gäller att man inte gör felsatsningar, säger han.

Att myndigheterna får kunskap om gruvdriften är också viktigt för att kunna förebygga skador, skriver Boverket i sin rapport.

– Exempelvis diskuterar man nu att göra gruvstadsparker. Vissa områden som ska vara upplåta för allmänheten och sedan måste de bli avlysta för att de kan vara farliga att beträda. Där är det väldigt viktigt att samhället har mycket klart för sig vad som är säkerhet så att man inte arbetar med snäva och dåliga marginaler, säger Olov Schultz.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".