Arjeplogs fjällvärld kan bli utan tillsyn

Arjeplogs fjällvärld riskerar att ställas utan jakt- och fiskebevakning från och med i sommar. Samtliga tolv bevakningsmän i kommunen har meddelat att de kommer att säga upp sig från sina förordnanden första juni.
- Det här är djupt olyckligt, hela vår stora fjällvärld kommer att bli obevakad, säger Anders Holmlund vid arjeplogspolisen, som är samordnare för fältpersonalen. Det är missnöje med länsstyrelsens syn på bevakarna som är anledningen till uppsägningarna. - När vårt folk är ute i fjällområdet får dom inte nyttja de stugor som länsstyrelsen äger, säger Anders Holmlund. - Sedan 1996 har vi försökt få tillgång till statens stugor för att kunna göra ett bra jobb. Länsstyrelsen har inte varit samarbetsvillig, utan snarare behandlat tillsynsmännen som barnungar, säger Anders Holmlund. Det som nu kan hindra att Arjeplogs kommun ställs utan jakt- och fiskekontroll, är ett snabbt beslut från länsstyrelsen om att bevakarna får tillgång till stugorna under sina resor i fjällvärlden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".