Foto: Jan-Erik Nilsson.

Björnen är inte farlig

De få gånger som björnar anfaller människor sker nästan uteslutande vid jakt. Om man ger sig ut för att plocka bär eller på en joggingtur kan man vara rätt lugn för att inte träffa en björn. Det trots att vi människor ofta kommer i kontakt med de utan att vi vet om det. Det visar nu ny forskning från Sverige lantbruksuniversitetet i Umeå.

Vår reporter åkte ut till ett elljusspår en bit från Luleå centrum. Där i trakterna har folk sett björn tidigare, men betydligt många fler har förmodligen kommit i kontakt med en utan veta om det.

Forskarna, förklädda till bärplockare, har helt enkelt medvetet närmat sig björnar som haft GPS-sändare på sig. Sedan har de i efterhand analyserat hur björnen rört sig runt dem.

Björnen är bra på att inte bli upptäckt. Ibland har de bärplockande forskarna kommit så nära som 20-40 meter utan att den gett sig till känna.

– I 90 procent av fallen så är björnen klar över dig utan att du varit klar över den, säger viltforskaren Ole Gunnar Støen.

Han är en av forskarna som varit med vid testerna vid skogarna runt Orsa.

Totalt har det skett 26 björnanfall mot människor sedan 1977 och två personer har har dött. Forskningen visar nu att de vanligaste angreppen skett vid jakt. Ofta när jakthundar varit inblandade.

Skulle man mot förmodan se en björn ska man långsamt dra sig bakåt därifrån och gärna prata med den.

Björnstammen i Sverige har växt stadigt sedan den i början av 1900-talet var utrotningshotad. Idag tror forskarna att det finns 2 900 björnar i landet. Framförallt i Norrland men också i Värmland, Dalarna och Gävleborg.

Nils Eklund, SR P3 Nyheterna
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".