Finanskrisen slår mot hustillverkare

Det finns en oro bland hustillverkare i Norrbotten för att villaförsäljningen minskar på grund av finanskrisen. Men inget av de tre företagen har i dagsläget planer på att dra ned på personalen.

Under den senaste veckan har Älvsbyhus bara sålt sex hus i Sverige mot normalt minst femton, enligt  marknadsdirektör Kent Johansson. Trots det ser han positivt på framtiden.

Finanskrisen märks dock nästan mer i Danmark, där villamarknaden just nu står stilla. Något som drabbar Älvsbyhus fabrik i Bjärnum i Skåne. Just nu leverar Älvsbyhus bara ett hus per vecka till Danmark, mot normalt två.

– Däremot är läget ljusare i Norge och Finland, säger Kent Johansson.

På Vittjärvhus i Boden säger vd Mikael Larsson att finanskrisen påverkar folk på så sätt att en del har svårare nu än tidigare att betämma sig för husköp.

Hos företaget Villa Varm i Altersbruk utanför Piteå säger chefen Håkan Björkman att de som första gången ska köpa ett hus nu avvaktar och det kan bli nedgång i villaförsäljningen framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista