Hemlösa får stöd i Arvidsjaur

Förra året fanns det upp till sju hemlösa i Arvidsjaurs kommun. Nu startar socialnämnden ett arbete för att komma till rätta med problemet.
Ofta är det stora personliga tragedier på grund av missbruk, som gör att människor förlorar sin bostad. Stora livsomvälvande händelser leder till missbruk, som i sin tur leder till att man slarvar med betalningar av hyran eller stör andra hyresgäster och det slutar med att man blir vräkt. Men nu startas ett projekt i Arvidsjaur som ska försöka slussa hemlösa till ett normalt boende i dom hyreslägenheter som finns hos dom privata och kommunala bostadsföretagen. Hjälp- och stödperson anställs En person ska anställas på halvtid som bostadssamordnare. Den personen ska fungera som hjälp och stöd för att hemlösa ska kunna klara ett boende i lägenhet. Bostadssamordnaren ska även utforma en störningsjour tillsammans med bostadsbolagen. Men det handlar även om att mota Olle i grind, att gå in och hjälpa människor som riskerar att förlora sin bostad för att man inte sköter betalningarna eller att man stör sin omgivning. 450 000 kronor beräknas projektet att kosta, en del av det hoppas man få från socialstyrelsen som har avsatt pengar för ändamålet. - Vi tror att det här är ett vettigt projekt både ur humanitär och ekonomisk synvinkel. I dag är det många av dom här människorna som finns på olika typer av institutioner, något som kostar kommunen stora pengar. Därför tror vi att alla, både kommunen och dom bostadslösa kommer att tjäna på det här projektet, säger socialnämndens ordförande Henning Åman (s).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".