1 av 2
Kristina Zakrisson (s), distriktsordförande i Norrbotten
2 av 2
Britt Westerlund (s)

Skattehöjning väntar i landstinget

Det socialdemokratiska partidistriktet i Norrbotten säger ja till en höjning av landstingsskatten. Mot bakgrund av det ekonomiska läget räcker det inte med enbart neddragningar, om man inte ska göra väldigt stora förändringar, så därför är det nödvändigt att även se över skattesatsen.

Det socialdemokratiska partidistriktet i Norrbotten har gett mandat till sin landstingsgrupp att titta på frågan om en eventuell höjning av landstingsskatten.

Kristina Zackrisson, som är ordförande för partidistriktet, kan inte säga något om vilken höjning som medborgarna kan vänta sig.

– Alltså, det beror på vad man menar. Jag tror att det skulle behövas minst ett par kronor, och kanske mer, för att vi inte ska behöva vidta åtgärder, men så kan man ju inte göra, säger Kristina Zackrisson.

Samtidigt pekar hon på att partikamraterna i landstinget nu först och främst måste se vilka utgifter kan man dra ner på och sedan därefter tar ställning till hur mycket måste man då måste höja skatten.

– Skattehöjningar är inget man tar till utan vidare, utan då finns det verkliga behov, säger Britt Westerlund, ett av två socialdemokratiska landstingsråd i Norrbotten.

Landstinget har en ekonomisk prognos som pekar på minus 200 miljoner kronor, och det är väldigt mycket pengar. Enligt Britt Westerlund behövs därför mer resurser, om landstinget ska klara av att även fortsättningsvis ge en bra vård.  

Skulle man enbart välja att höja landstingsskatten för att komma till rätta med ekonomin, så skulle det enligt Kristina Zakrisson kräva en skattehöjning på upp till ett par kronor. Men det är inget som Britt Westerlund ser som möjligt.

– Nej, det skulle inte vara en realistisk lösning, för skattehöjningar drabbar ju medborgarna, så där ser jag inte två kronor alls som möjligt, säger hon.

Samtidigt står det klart att det också väntar fortsatta besparingar, och som Britt Westerlund uttrycker sig effektiviseringar inom vården.

– Vi har ju uppdrag till verksamheterna att de måste se över och verkligen se vad de kan spara, säger Britt Westerlund.

Hon frågar sig också hur stor befolkningsminskning Norrbotten tål innan man måste se över hur sjukvården är organiserad i länet. Exempelvis diskuterar man redan idag hur innehållet i Norrbottens fem sjuhus ska se ut.

– Jag tror inte att det är möjligt att vi ska göra allting på alla fem, säger Britt Westerlund.

Även Kristina Zakrisson, som också är riksdagsledamot för Norrbotten, pekar på behovet av fem sjukhus i länet. Samtidigt framhåller hon att man kan bli tvungen att åka till andra sjukhus för att få specialistvård.

Landstingsgruppen ska nu tillsammans med samarbetspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, förhandla fram en ny skattesats och sedan också fatta beslut i frågan.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".