Boverket efterlyser helhetssyn på miljöproblemen i Malmberget. Foto: Magdalena Martinsson.

Boverket efterlyser helhetssyn på miljöproblemen i Malmberget

De olika miljöproblem som gruvdriften orsakar för de boende i Malmberget borde ses som en enda helhet. Det föreslår Boverket som vill att regeringen ser över lagarna och vem som har ansvaret för de samlade miljökonsekvenserna.  

- Vi är mycket medvetna om att det är stora problem i Malmberget. Om vi tänker oss att förändringen i samhället kommer att pågå under många år och att det blir en mångårig situation med svårigheter för de boendesociala aspekterna så är inte det lämpligt. Det finns ingen instans som tar ett samlat ansvar för helhetsmiljön, säger Olov Schultz som jobbat med rapporten till regeringen.

Damm, buller, vibrationer från skalv, fastighetsskador, förslumning, försämrad samhällsservice, prisfall på fastigheter, störd nattvila, oro för gammastrålning och radon. Det är en del av problemen i Malmberget som Boverket listar i sin rapport till regeringen.

- Vi vill peka på att det finns många delproblem som sammantaget gör det besvärligt för de boende i Malmberget. Och att delproblemen i dagsläget hanteras styckevis och styrs av olika bestämmelser. Det finns anledning att se på den samlade bilden, säger Olov Schultz som jobbat med rapporten till regeringen.

Vad det skulle innebära om man ser störningarna som en enda helhet vill Olov Schultz som tjänsteman inte uttala sig om.

- Det är politiken som har skapat regelsystemet. Om det visar sig att regelsystemet inte är tillräckligt för att lösa några problem så är det återigen en fråga för politiken att göra en förändring.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista