LKAB:s nya pellets- och anrikningsverk i Kiruna. Foto: LKAB.

Mindre sålt trots extra verk

Trots ett nytt pelletsverk har LKAB levererat nästan tio procent mindre järnmalm i år jämfört med förra året. Orsaken är branden i Malmberget och problem med det nya pelletsverket i Kiruna.

I början av maj sattes det nya stora pelletsverket i Kiruna KK4 i drift. Men trots ytterligare ett verk ligger LKAB efter i produktion.

- Vi hade kunnat sälja alla produkterna. Det är inte alls bra att tappa såhär i en högkonjunktur. Det är som att ge bort pengarna, säger vd Ola Johnsson.

Förra året vid den här tiden hade gruvföretaget levererat 1,2 miljoner ton mer än i år. I pengar är det 1 miljard, 200 miljoner.

Det största tappet beror på branden i industriställverket i Malmberget i februari som slog ut pelletsproduktionen under nästan en månad.

Det har också varit problem med nya pelletsverket KK4 i Kiruna.

- Sånt kan inträffa när man startar ett verk. Men det är inte bra. Vi borde ha sålt de där tonnen.

Är ni besvikna på KK4?

- Man är väl alltid besviken när det inte går bra. Vi måste få systemet att fungera, säger Ola Johnsson.

Det som är förlorat på branden i Malmberget går inte att ta igen. Men Ola Johnsson har ett föriktigt hopp om att kunna producera ikapp det som gått förlorat på grund av problemen med nya verket i Kiruna.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista