Jaktbevakare lämnar uppdrag

Det kan bli mycket svårt att förhindra jaktbrott och tjuvfiske i Arjeplogs fjällvärld i sommar. Från 1 juni kommer samtliga tolv jakt- och fiskebevakare i kommunen att säga upp sig från sina förordnanden. Anledningen är missnöje med länsstyrelsen som inte öppnar sina stugor för jaktbevakarna. Det säger Anders Holmlund vid Arjeplogspolisen, som samordnar bevakningen.
De jaktbevakare, som är beredda att lämna in sina brickor är utbildade av polisen och länsstyrelsen. Jaktbevakarna jobbar ideelt, men får ersättning för en del faktiska kostnader. De är ett viktigt komplement till länsstyrelsens fast anställda bevakare och till polisen. Bättre samverkan Länsstyrelsen ser just nu över regler och riktlinjer för tillsynen i fjällvärlden och målet är att få en bättre samverkan mellan friviliga bevakare, fast anställda bevakare och polisen. Det här kan leda till att de frivilliga bevakarna får mer renodlade beställningsuppdrag och med dessa uppdrag tillträde till de omdiskuterade stugorna, men tills vidare är de utestängda. - De kommer inte att få generell tillgång till någon nyckel, säger Länsstyrelsens enhetschef Erik Gustavsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".