Patrik Bylin räddningschef i Luleå

Allt fler anlagda bränder i skolor

Hälften av alla bränder i skolor i landet är anlagda och det är nästan dubbelt så många som för bränder totalt. Idag sker det ungefär en anlagd skolbrand om dagen och de blir allt fler. Även Norrbotten drabbas och det bekymrar räddningschef Patrik Bylin i Luleå. ”Det är jätteallvarligt. Detta är ett problem för samhället och det är allas ansvar att försöka hitta på något bra att göra något åt det”, säger han.

– Alla bränder är farliga, men de anlagda bränderna är ju otäcka på det viset att det är någon som medvetet tänder på, säger han. Det är vanligare med anlagda bränder i skolor än i andra typer av lokaler och ofta har branden börjat på en toalett eller en papperskorg. Men det är osäkert varför elever tänder på i sin skola, säger Patrik Bylin.

– Det finns nog många anledningar, men att man tänder på är nog inte första signalen från ett barn, som kan ha ett problem av något slag. Det kan vara ett rop på hjälp. Att man vill hävda sig och bli någon, som syns, säger Patrik Bylin.

Nu är det inget nytt med bränder i skolor.

– Men de blir allt fler. Ökningen är stor och man kan säga att det brinner två skolor per dag i landet, varav en är anlagd. Det blir många bränder på ett år. Men det finns ingen enkel förklaring till ökningen, säger han.

En konferens ska hållas i Luleå den 28 oktober där problemet med anlagda skolbränder tas upp.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista