Krav på kommunledningens avgång i Jokkmokk

Idag utvidgades kommunalstrejken med sju nya kommuner i Norrbotten och redan nu har anmälningar om strejkbryteri kommit in till kommunal. - I Jokkmokk pågår ett systematiskt strejbryteri. Det är fullständigt kaos. Dumheten har fått ett ansikte i Jokkmokk, säger kommunals ombudsman Barbro Öberg.
Enligt Kommunal har kommunalrådet varit vaktmästare och delat ut post och lärare har jobbat som vaktmästare, men det är bara en liten del. - Jag anser att kommunledningen bör avgå, säger Barbro Öberg. Även i Haparanda anser Kommunal att det förekommer strejkbryteri. Enligt Barbro Öberg är det kommunpolitiker som agerar illojalt mot Kommunals konflikt. - Här åker politiker runt och öppnar och stänger skolor. Bengt Westman ordförande i barn- och ungdomsnämnden är en av politikerna som gör vaktmästarnas jobb, säger Barbro Öberg. Socialdemokrater kritiseras Enligt Kommunal är det allvarligaste att det är socialdemokratiska politiker som agerar strejkbrytare. Enligt Bengt Westman finns det dock ingen substans i kommunals kritik. - Jag blir mycket förvånad. Det är arbetsgivarens uppgift att se till skolan kan bedriva verksamhet. Det är dom direktiv vi fått från kommunförbundet, säger Bengt Westman (s). Enligt Kommunal riskerar både Jokkmokk och Haparanda kommuner att krävas på skadestånd för strejkbryteri.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".