Gunnar Andrén (fp).

Kirunaflytt kan bli världsarv

Flytten av Kiruna stad bör föras upp på Unescos världsarvslista. Det anser riksdagsledamoten Gunnar Andrén (fp) från Stockholms län som har skrivit en motion till Riksdagen om det.

På måndagen besökte riksdagsledamoten Gunnar Andrén Kiruna och han tycker att det är självklart att Kirunaflytten ska klassas som ett världsarv.

– På Unescos världsarvslista för man upp saker som är världsunika. Och det är unikt att flytta en hel stad, det har jag inte hört talas om någon annanstans i världen.

En flytt finns redan med på FN-organet Unescos världsarvslista, ett tempelområde i Egypten som på 60-talet flyttades för att räddas undan stigande vatten när en damm byggdes.

Bland de 14 världsarven i Sverige finns bland annat Drottningholms slott, nationalparken Laponia och Kyrbyn i Gammelstad.

I Gunnar Andréns förslag, som ska behandlas i riksdagen framåt våren, kräver han att också Kirunaflytten ska listas som världsarv och att Sverige ska jobba för att få EU-bidrag för ”den kulturgärning som flyttningen innebär”.

– Det skulle betyda väldigt mycket om Kirunaflytten blir ett världsarv. Kiruna kan dra nytta av att vara känt i olika sammanhang och det kommer att locka helt andra mängder turister hit för att titta på världsarvet. Det finns folk som enbart åker runt för att titta på alla världsarv. Det som dessutom är speciellt med Kiruna att det är en modern sak som skulle bli ett världsarv. Att flytta en stad kommer förmodligen att vara unikt i 100-tals år framöver, säger Gunnar Andrén.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista