SCA:s avverkning och vid Åbojen i Bodens kommun. Foto: Naturskyddsföreningen.

300-åriga träd borta efter SCA-avverkning

Uppdaterad 11:40
Skogsbolaget SCA har avverkat två skogar i Norrbotten med mycket höga naturvärden och med många fynd av rödlistade arter. Ett femtiotal brott mot den internationella miljömärkningen FSC har upptäckts av Naturskyddsföreningen i Norrbotten vid en inventering i juni 2008. SCA har förbundit sig att följa kraven i FSC-standarden.

En anmälan kommer nu att lämnas in till FSC i Sverige.

– SCA lever inte upp till sitt FSC-åtagande och bör mista sin miljöcertifiering, säger Virpi Törlind, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbottens län.

På skogsbolaget SCA medger ansvariga att fel har begåtts, men att företaget nu har en åtgärdsplan så att den här typen av misstag inte ska upprepa sig.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Fakta: FSC

FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell organisation med syftet att stödja utvecklingen av ett ansvarsfullt skogsbruk världen över.

FSC har utvecklat principer och kriterier för ett ansvarsfullt skogsbruk, som kontrolleras av oberoende certifieringsföretag.

Det är SGS Qualifor som kontrollerar att SCA:s skogsbruk uppfyller FSC:s standard.

Källa: SCA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista