Lars Karbin, ordförande i Länsförsäkringar Norrbotten

Riskkapital gör ekosatsning i Norrland

Ett nytt riskkapitalbolag har på måndagen bildats med inriktning mot de gröna näringarna i Norrland. Bolaget kallas för Ekonord och har 140 miljoner kronor, som kan satsas som aktiekapital i till exempel livsmedelsindustrin.

Ordföranden för Länsförsäkringar i Norrbotten Lars Karin sitter med i styrelsen för det nybildade riskkapitalbolaget Ekonord och han säger att bolaget bildats för att man sett att just i de gröna näringarna behövs det ägarkapital.

– Det är inte bara banker, som ska låna ut pengar. De som har företag har många gånger bra idéer, men brist på ägarkapital, säger han.

Meningen är att Ekonord invest aktiebolag, som det heter och med troligt huvudsäte i Jämtland, ska gå in med riskkapital i företag som satsar på förnybar energi- och miljöteknik, livsmedelsproduktion och jord och skogsbruk i Norrland.

– Företagare har satsat allt de äger och vill expandera. De går till banken, som frågar hur mycket de kan satsa själva, Men då blir det ofta stopp. Då är det meningen att Ekonord ska vara med på ägarsidan, säger Lars Karbin.

I Ekonord finns LRF, energiföretaget E.on, Länsförsäkringar, Sveaskog, livsmedelsföretaget Milko, Ica och Sjätte Ap-fonden. Förutom att de satsar riskkapital i olika företag, blir de minoritetsägare och tillsätter en del styrelseposter. Förtjänsten blir förhoppningsvis aktieutdelning från de här företagen.

Satsningen görs samtidigt som finansmarknaden är skakig.

– Vi går inte in med något stöd, utan gör detta på strikt kommersiella villkor. Men för att få igen pengarna vill vi att företagen ska expandera, säger Lars Karbin, styrelseledamot i Ekonord.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista