Hans Lundbäck kan nu åter ha pumparna igång även på natten, då stationen i Töre är obemannad.

Automatpumparna åter öppna på natten

Nu går det återigen att tanka med kontokort, nattetid på de obemannade bensinstationerna. Förra veckan stängde de flesta stationer sina automatpumpar nattetid på grund av många och omfattande stölder, något som drabbade framför allt yrkestrafiken hårt.

– Vi har haft strömmen bruten på nätterna över en vecka. Men nu har det monterats in okrossbara skydd och byglar som skyddar automatiken. Nu ska det inte gå att tjuvkoppla automaterna för att tanka. Så nu kommer vi att sätta på pumparna även under natten, säger Hans Lundbäck i Töre.

Efter flera stölder av drivmedel gick branschorganisationen Svensk bensinhandel ut med uppmaningen att bryta strömmen till alla bensinpumpar under nattetid. Något som innebar att bland annat kontokortsautomaterna inte gick att använda nattetid.

Det här ledde till att bland annat yrkestrafiken i glesbygden, där det är långt mellan nattöppna bensinstationer, drabbades hårt.

Men efter en dryg vecka med stängda pumpar, har bensinbolagen nu hittat en motåtgärd som gör att mackarna nu kan börja användas även under nätterna.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista