Järn för miljarder i gamla grushögar

Nu ger sig gruvföretaget LKAB ut på jakt på mer malm. Nu har intresset riktats mot gamla kasserade grushögar i Kiruna som kan innehålla järn för miljardbelopp. Redan nu finns resultaten från de första undersökningarna, och det är positiva resultat.

Det är enorma mängder gråbergsmassa vid spridda fyndigheter i Kiruna, dumpade före 1970-talet som nu kontrolleras. Bland annat vid nedlagda Nukutusgruvan och i Tuolluvaara.

Resultatet från den första undersökta gråbergstippen vid Kirunagruvan är positivt, säger projektledaren Viveca Nordanfjäll Roslin på LKAB.

- Arbetet med att ta ut material har påbörjats för att analysera vidare, och det ser bra ut.

I gråbergshögarna som, tidigare betraktats som värdelösa, tror gruvföretaget att stora mängder magnetit gömmer sig.

- Vi mäter in högarna med gps och sedan mäts magnetismen. Tidigare var inte processen lika effektiv och kontrollerna på vad som gick ut med gråberget inte lika bra, därför har stora mängder magnetit gått ut på gråbergstipparna, säger Viveca Nordanfjäll Roslin.

I Malmberget håller LKAB redan på att utvinna en halv miljon ton järnmalm till ett värde av en halv miljard kronor ur gamla grushögar på Tingvallskulle. Där visade sig järnhalten i spillhögarna vara omkring 30 procent.

I Svappavaara har man sökt igenom två gamla högar från det nu vattenfyllda dagbrottet och magnetiten ligger nu och väntar på beslut om den ska in i förädlingsverken.

I Kiruna är planen att alla gamla högar ska vara undersökta till nästa vecka.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista