Hela havet stormar i Övertorneå

Socialdemokraterna i Övertorneå vill ha kvar alla ordförandeposterna i nämnderna för att samarbeta med det nya kommunalrådet centerpartisten Linda Ylivainio. Men det  är ett krav som inte kommer att accepteras. Så nu pekar det mesta på att en ny majoritet är under bildande och att det blir nya personer på ordförandeposterna i nämnderna.

Men socialdemokraterna hade önskat en annan lösning. De ville att förra valet skulle styra hur många ordförandeposter varje parti skulle få. Men det gick inte centern med på eftersom den nya majoriteten då skulle ha hamnat i underläge när Övertorneåalternativet fick ordförandeposter av socialdemokraterna som tack för en valteknisk samverkan. De posterna vill nu socialdemokraterna ha tillbaka när övertorneåalternativet svek i kommunalrådsfrågan och inte gav sitt stöd till socialdemokraternas kandidat.

Nu ska ett definitivt besked om ett samarbete komma efter ett möte som socialdemokraterna har den 22 oktober. Men enligt Roland Kemppainen ordförande för socialdemokraterna i Övertorneå pekar mycket på att den nya majoriteten kommer att få ordförande och vice ordförandeposter i styrelser och nämnder. Det kan med andra ord bli hela havet stormar i Övertorneåpolitiken.  

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista