Kräver avverkningsstopp i fjällnära skog

Organisationen Fältbiologerna kräver att den fjällnära skogen undantas från avverkning. I augusti gjorde fältbiologerna en inventering av 24 områden i Jokkmokks kommun och där fann man mycket gammelskog med höga naturvärden.

– Det är ett av de största sammanhängande områdena med gammalskog, som finns i Europa. Det utgör ett relativt obrutet landsskap av gammal naturskog, som sträcker sig från Sveriges fjällvärld upp genom norra Finland och in i den ryska taigan. Detta är viktigt att ha kvar för framtiden, säger en av inventerarna Lars Axelsson.

Fätbiologerna har inventerat fjällnära skog i Sorsele och Jokkmokks kommuner och i Jokkmokk fann man tallar och granar, som var 200 år gamla eller mer. Det gäller bland annat områden vid Randijaur, Seitevare och Njavve.

Fältbiologerna kräver att Fastighetsverket upphör med sitt skogsbruk i den fjällnära skogen, att Skogsstyrelsen skärper sin bedömning av nyckelbiotoper och att naturvårdsanslagen höjs för att klara miljömålet.

På Fastighetsverket i Jokkmokk uppger man att skyddet redan är bra för den fjällnära skogen. I delar av området bedrivs det inget skogsbruk, men det är inte tal om något totalt avverkningsstopp, säger man.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".