LKAB:s nya pellets- och anrikningsverk i Kiruna. Foto: LKAB.

Haverier i pelletsverk kostar miljoner

LKAB har problem med det äldsta, men även med det nyaste, pelletsverket. Delar av ugnarna i de två pelletsverken har rasat vid flera tillfällen - haverier som kostat LKAB över 300 miljoner kronor i år.

Ola Johnsson, vd för LKAB, är bekymrad över att det nya pelletsverket i Kiruna redan drabbats av två ugnshaverier.

- Det är trist. Men om det är vårt eget fel eller leverantörens får utredningen visa. Förmodligen är det en kombination av båda, säger han.

Medan den splitternya ungen stod trasig tappade LKAB 200 miljoner kronor på järnpellets som aldrig kunde produceras.

Eldfast utfall kallas det och innebär att delar av teglet inne i ugnen faller bort.

Enligt Ola Johnsson var orsaken i de här fallen kraftiga temperatursvängningar inne i ugnen.

När tegel rasar blir det långa stopp. Jätteugnen ska kylas ned, sen muras om och så värmas upp till över 1000 grader igen. Det hela tar mellan fem dagar och en vecka.

Eldfasta utfall brukar enligt LKAB inträffa totalt en gång per år i något av verken. Men nu har det alltså inträffat flera gånger de senaste månaderna.

- Det är väldigt allvarligt eftersom alla eldfasta haverier leder till långa driftavbrott, säger Anders Henriksson är ansvarig för förädlingen i LKABs äldsta pelletsverk - det i Svappavaara.

Det senaste halvåret har nästan två veckors produktion gått förlorad i Svappavaara på grund av två större tegelras i ugnen.

- Det beror på att ugnen är gammal, säger Anders Henriksson.

Förlusten i Svappavaara är runt 130 miljoner kronor.

- Varje timme ett pelletsverk står stilla är förlorad produktion, det går aldrig att köra igen. På det sättet är det väldigt kännbart.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista