Tidigare har 4,5 ton koppartråd stulits i Piteå. En av många metallstölder i Norrbotten.

Fräcka kopparstölder i Norrbotten

Kopparstölderna i Norrbotten ökar och de blir allt fler och fräckare. Ett av de företag som drabbats av upprepade stölder är Lapplands eltjänst som gör jobb åt Vattenfall i Morjärv. De har blivit av med koppar till ett värde av 150 000 kronor. Vid den senaste stölden slaktades en transformator på koppartråd.

Kopparstölderna i länet blir allt fräckare. Bland annat hugger tjuvarna ner koppartråd från stolpar med yxa, bryter sig in i förråd och på vissa ställen slits till och med kablar upp hur backen med hjälp av bilar. Allt för att komma åt den värdefulla koppartråden.

– Det är ett stort problem. Det går inte att lämna någonting synligt då är det borta dagen efter. Jag tror att det handlar om koppar till ett värde av 150 000 kronor som försvunnit, säger Karl Erik Vähäjärvi, projektledare vid Lapplands eltjänst.

Enligt en sammanställning från kriminalens underrättelsetjänst blir metallstölder allt vanligare i Norrbotten. Från någon enstaka stöld årligen till 44 stölder av metall under 2007.

Lapplands Eltjänst jobbar med ett projekt för Vattenfall i Morjärv. De har råkat ut för ett flertal stölder. Senast slaktades en transformator på koppartråd. Projektledare Karl-Erik Vähäjärvi börjar bli trött på att ständigt upptäcka att grejer är borta.

– Vi måste låsa och ta med oss allt. Det går inte att lämna någon form av koppar framme. Samtidigt är det ju tidskrävande att hålla på och släpa grejer fram och tillbaka, men det fungerar inte längre att lämna det framme, säger han.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".