Ett dammhaveri skulle slå ut elen

Uppdaterad 12:09
Om Suorvadammen i Lule älv brister får det stora konsekvenser för stora delar av länet. Boden, Jokkmokk och Luleå översvämmas. Dessutom försvinner strömmen för mycket längre tid än man tidigare trott. Även Kiruna och Gällivare kommer att behöva evakueras på grund av att elen slås ut.

Uppgifterna om hur ett dammhaveri i Suorvadammen, som är Sveriges största vattenkraftsmagasin, skulle påverka kommunerna i länet kommer från nya digitala beräkningar. Beräkningarna visar bland annat att elen skulle drabbas värre än befarat.

– Vi trodde att man skulle kunna komma tillbaka ganska fort, för vi visste inte då att elen slogs ut på det här sättet som vi ser nu. När Suorvadammen brister får det en dominoeffekt längs hela älven, och nedanför varje vattenkraftverk ligger ställverk som också slås ut, berättar Urban Rönnbäck, säkerhetssamordnare i Luleå kommun.

Han tror inte att Kiruna och Gällivare tänkt på att man behöver evakuera delar av kommunerna vid ett dammhaveri. De har sin ström från Porjus i första hand, som slås ut väldigt snabbt. Kiruna har visserligen en matning även från Norge, men den täcker möjligen upp så man kan hålla gruvan i drift och pumpa ur vatten där.

Beredskap för en katastrof har funnits länge, men konsekvenserna har med digital teknik uppdaterats. Den visar att en evakuering måste ske snabbt. I Boden och Jokkmokk handlar det om timmar och i Luleå om ett dygn, och det kan dröja länge innan man kan återvända.

– Är det vinter med besvärliga förhållanden pratar vi många veckor. Du kan tänka dig tio meter vatten i Boden som fryser. Även om vattnet sjunker undan så är det väldigt svårt att återställa skadorna. Sedan gäller det att återställa elproduktionen och få ställverk och kraftledningar i drift, säger Urban Rönnbäck.

Han anser dock risken för ett dammbrott är ganska liten och påpekar att Vattenfall de senaste åren har gjort förstärkningar i Suorvadammen.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".