Fler kvinnor vill bli polis

För första gången är hälften av polisutbildningens nya elever kvinnor. Det står klart sedan antagningen till polisprogrammet i januari är klar. För Polisen är det värdefullt med blandade arbetsgrupper. Även antalet antagna med invandrarbakgrund har ökat och är för det här tillfället 19 procent.

De sökande väljs ut i flera omgångar där formella behörighetskrav, fysiska prov och psykologsamtal tillsammans med personlig lämplighet avgör om man antas till utbildningen. De personliga egenskaperna är viktiga eftersom polisyrket är utsatt och krävande.

– Jag är glad och stolt över att vi för första gången kan säga att hälften av de antagna eleverna till polisutbildningen är kvinnor. För Polisen är det värdefullt med blandade arbetsgrupper. Det gäller såväl kvinnor och män som personer med olika etnisk bakgrund, för att få en poliskår som speglar samhället i stort, säger Rikspolischef Bengt Svenson, till TT.

Av 7 218 som sökte till polisutbildningen som startar i januari 2009 har 350 elever antagits till utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista