Skattehöjningen i Luleå ligger fast

Det stora underskottet på drygt 100 miljoner som Luleå kommun är på väg mot fram till årets slut kommer inte göra att skatten höjs mer än vad som tidigare diskuterats mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet! Det säger Karl Petersen, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.
- Nej det tycker jag inte ska förändra det här därför att det handlar om är ju att hantera ett underskott. Och om man inte hanterar det utan bara höjer skatten då går vi ju inte till botten med problematiken, konstaterar Karl Petersen. Uppgörelse för mandatperioden På tisdagskvällen ska de styrande socialdemokraterna i Luleå ha gruppmöte med fullmäktigegruppen - förra veckan hade samarbetspartiet vänstern ett likadant möte och då gav den församlingen sin välsignelse till den politiska uppgörelse som gruppledarna för s och v gjort för de återstående 2,5 åren. Det handlar om ökat bostadsbyggande, om att slå fast att det omdiskuterade Kulturens hus med konserlokal ska byggas, om att bestämma hur beparingar ska genomföras - och så om skattehöjningen i Luleå. Vänster vill ha minst 60 öres höjning, socialdemokraterna har sagt 50 öre hitills. Ge sitt godkännande Och ikväll ska alltså de tjugofem talet socialdemokratiska ledamöterna i Luleås kommunfullmäktigegrupp att ENAS om hur man ser på skatehöjningen och samarbetet. Frågan är dock hur det senaste chockbeskedet påverkar diskussionen. Under dan idag har nämnligen de styrande politikerna i Luleå suttit i budgetutskott - slittit sitt hår - och försökt reda ut hur det gått till att Luleå kommun riskerar att gå back drygt 100 miljoner fram till årets slut. Överaskande siffror Delårsrapportens siffror blev kända igår: socialförvaltningen kan komma att gå med ett minus på 45 miljoner om inget görs, barn - och utbildningsförvaltningen är på väg mot nästan 30 miljoner minus och den tekniska förvaltningen med bland annat gatukontor och fastighetsskötseln går back 10 miljoner. Några ordentliga svar på varför kostnaderna skenar iväg tycks man egentligen inte ha. Både från den styrande socialdemokratin och från del av oppositionen talas det bara att bland annat kostnaderna för att följa den lagstitning som staten beslutar om har blivit större än beräknat. Från Karl Petersens sida och från oppositionens Lennart Lindström nämns särskilt stöd till handikappade, LSS, där det exempelvis har blivit fler bidragstagare under året.
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".