Bolidens koppargruva i Aitik. Foto: Maritha Mossberg

Boliden förlorar när kopparpriset faller

Det är inte bara börsen som faller. Även priserna på mineraler faller dramatiskt. Världsmarknadspriset på koppar har sedan augusti i år nästan halverats. Något som innebär stora inkomstbortfall för Bolidens koppargruva i Aitik.

– Om kopparpriset går upp eller ner med tio procent så gör det 315 miljoner på vårat resultat och så har vi motsvarande för zinken och guldet och så vidare, säger Marcela Sylvander, informationschef vid Boliden.

Det kan alltså handla om väldigt mycket pengar. Men en stor del av priserna är säkrade sedan länge och det innebär att bara en dryg tredjedel påverkas av prisraset.

– För vår del så är det ju i genomsnitt 35 procent av vår kopparproduktion som påverkas eftersom vi har säkrat 65 procent. Det ska man ju ha klart för sig, påpekar hon.

Boliden är känsligt både vad gäller världsmarknadspriset men också dollarkursen som länge varit låg. Det här har gjort att olika sparåtgärder har planerats, bland annat ett generellt anställningsstopp.

– Anställningsstopp generellt, är något vi diskuterar. Vi diskuterar också effektiviseringsåtgärder och vi vet att vi kan påverka och bli bättre på att öka vår produktivitet och sådana saker, säger hon.

Den pågående utbyggnaden av Aitikgruvan för drygt fem miljarder som innebär en produktionsfördubbling till 36 miljoner ton per år, påverkas inte nämnvärt eftersom den är fullt finansierad.

– Det projektet pågår enligt plan och är i dag finansierat, säger Marcela Sylvander.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista