Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och länssamordnare Mats Burman

Alkoholen leder till ökat våld

Det har skett en kraftig ökning av våldet i samhället eller med 58 procent från år 2000-2007. Det framkom i samband med en konferens i Luleå på onsdagen. Ökningen gäller även i Norrbotten och enligt länssamordare av missbruksfrågor Mats Burman beror en del av ökningen på alkoholen.

Våldet ökar i samhället och så även i Norrbotten. Enligt Norrbottens länssamordnare av missbruksfrågor, Mats Burman, beror endel av det ökade våldet på alkoholen, men han tror också att det finns andra orsaker. Till exempel en ökad benägenhet att vilja anmäla våldsbrott i samhället.

Han poängterade också vikten av att få med sig föräldrarna för att kunna förebygga och kanske också stoppa bruket av alkohol och narkotika.

Frågan belystes i samband med en konferens i Luleå på onsdagen. Vid konferensen deltog representanter för bland andra polisen och landstinget och de betonade vikten av samarbete mellan myndigheter och frivilligorganisationer, men även med föräldrar.

Även äldre- och folkhälsominister Maria Larsson deltog på konferensen och sade att regeringens mål är att sänka alkoholkonsumtionen.

– Det är en prioriterad fråga. Vi har också lagt fast målet att vi ska ha ett preventivt arbete, som är ständigt pågående och är särskilt riktat mot barn och unga. Just nu är vi på en turné i landet för att se hur det fungerar ute i länen och kommunerna, sade Maria Larsson (kd).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".