Koppar på Rönnskärsverket

Kopparprisraset analyseras

Världsmarknadspriset på koppar ligger fortfarande på en hög nivå trots att priset har fallit dramatiskt den senaste tiden. Orsaken till prisraset sägs vara att fler gruvor har öppnats samtidigt som efterfrågan har minskat något.

I augusti var kopparpriset uppe på cirka 9 000 dollar per ton. Samma ton betalar sig idag runt 5 000 dollar. Kopparpriset har nästan halverats på några månader. Magnus Eriksson är mineralekonom och arbetar bland annat med råmaterialanalyser och han anser inte att raset är så dramatisk som det kan tyckas.

- Det måste ses mot bakgrund av att priset 2003 var nere på ungefär 1 500 dollar per ton. Några år tidigare ännu lägre, så det är fortfarande på väldigt hälsosamma nivåer kan man säga, säger han.

Orsaken till prisraset på koppar är en svajig finansmarknad, minskad efterfrågan och att fler koppargruvor har öppnats i världen. Och han tror på en fortsatt stark efterfrågan från Kina och andra länder.

- Det finns mycket som tyder på att den underliggande fundamentala efterfrågann kommer att fortsatt vara stark. Men nu kommer ökat utbud, alltså när nya gruvor öppnas. Vår bedömning är att priserna kommer att, som nu har skett, falla tillbaka. Men de kommer att stanna på en högre nivå än vad vi såg i början av 2000-talet, menar han.

Magnus Eriksson påminner om prisnivåer under 2000-talet som varit långt under dagens kopparpris.

- Priset kommer att variera upp och ned väldigt kraftigt. I början av 2007 var det nere och nosade på fem tusen men så gick det upp till åtta tusen, så vi kommer att se dessa svängningar framöver, tror Magnus Eriksson.

                             Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista