Kraftig ökning av antalet laxar

Laxarna i Östersjön ökar i antal. År 2010 väntas det finnas 2,7 miljoner unga laxar i Östersjön, vilket är fem gånger fler än 1997. Det införda förbudet mot drivgarn väntas leda till ännu bättre tillgång. I slutet av 90-talet såg laxens situation problematisk ut i Östersjön. Ett högt fisketryck, bland annat med drivgarn till havs, och sjukdomen M74 var några av anledningarna. Vid denna tid beräknades antalet unga laxar i Östersjön sjunkit till endast en halv miljon individer.

År 1997 infördes den internationella aktionsplanen SAP, Salmon Action Plan. Beräkningar gjordes på den möjliga mängden unga vildlaxar som kunde vandra ut från varje vattendrag. Målet blev att minst 50 procent av denna nivå skulle nås år 2010.

Havsforskarna i ICES, det internationella havsforskningsrådet, har nu utvärderat planen. Fiskeriverket har stått för det svenska underlaget och prognoserna är mycket positiva. I de stora älvarna är sannolikheten mycket stor att det uppsatta målet kommer att nås. Både i Torneälven och i Kalixälven, där 70 procent av Östersjöns unga vildlaxar föds, är prognosen mycket god.

Även andra norrlandsälvar, som Piteälven, Byskeälven och Vindelälven, har mycket goda utsikter. Flera andra älvar bedöms dessutom ha god sannolikhet att nå målet. Det uppger Fiskeriverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista