Kenneth Stålnacke (s) och Lars Törnman (kip).

Maktskifte i Kiruna

På torsdagseftermiddagen fullbordades maktskiftet i Kiruna på ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte. Kommunen styrs nu av de två kommunalråden Lars Törnman(kip) och Kenneth Stålnacke(s), vars första uppgift blir att sätta ihop ett nedskärningspaket, som bland annat kommer att drabba skolan.

Kirunapartiets Lars Törnman kan nu titulera sig kommunalråd tillsammans med socialdemokraten Kenneth Stålnacke. Tillsammans har deras partier klar majoritet i samtliga nämnder och styrelser.

Det har gått fem år sen Lars Törnman tvingades avgå som kommunalråd och de fem åren tror han själv har gjort honom till en bättre politiker.

-Man bär ju med sig mycket kunskaper som har kommit under färden och man kanske har med sig något positivt av att ha stått utanför ett tag. Det ligger nog mycket i det, säger Lars Törnman.

Lars Törnmans återkomst som kommunalråd sker i en tid när det ekonomiska läget i Kiruna inte ser speciellt ljust ut. Enligt prognoser väntas underskottet det här året bli närmare 23 miljoner kronor. Lars Törnman säger att det kommer ett sparpaket i november men vill inte säga vad det innehåller.

- Det är ett kraftfullt paket som innebär att Kiruna kommer på fötter igen, säger Lars Törnman.

Socialdemokraten Kenneth Stålnacke konstaterar att även om det går bra för Kiruna så gör bland annat minskade statsbidrag och ökade lönekostnader att den nya ledningen måste agera snabbt för att minska underskottet.

- En ansvarsfull ledning kan inte låta ekonomin gå överstyr. Vi måste mätta mun efter matsäck, säger Kenneth Stålnacke.

Kenneth Stålnacke säger att man ser över alla verksamheter för att minska underskottet.

I Luleå och Boden görs det kraftiga nedskärningar inom skolan. Är något liknande att vänta i Kiruna?

- Vi har en situation där grundkoleeleverna blir färre och de äldre blir fler, vilket betyder att vi måste föra över resurser från skolan till äldreomsorgen.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista