Dyrt pannhaveri i Kiruna

Kostnaderna för pannhaveriet i Kiruna Värmeverk kommer att hamna på runt 20 miljoner kronor. En mardröm anser kommunledningen.
- Vi har hamnat i en mardrömssituation, säger kommunalrådet Lars Törnman, Kirunapartiet (kip), som skyller extrakostnaderna på den förra ledningen för värmeverket. - I efterhand kan sägas att det var synd att dåvarande ledning inte anlitade affärsjuridisk kompetens i upphandlingsförfarandet. I syfte att spara pengar så sparades det också i försäkringar. Någon försäkring för driftsavbrott i samband med entreprenaden tecknades inte, säger Lars Törnman. Dyrt för kommunen Helt klart är att det kommer att bli ett kostsamt haveri för kommunen. Enbart merkostnaderna för alternativa bränslen som olja och el under stoppet hamnar på 10 miljoner. Till det kommer balningskostnader på 5 miljoner kronor för det avfall som inte kan brännas och lika mycket i reparationskostnader. Runt 20 miljoner kronor kommer haveriet att kosta. Kommunen borgar Kostnaderna kommer det kommunalägda bolaget att få stå för. Det ska enligt Lars Törnman klaras med dom 135 miljoner kronor som det kommunägda bolaget lånat och som kommunen borgat för. - Det kan inte bli frågan om några större taxehöjningar, vi ligger redan idag högt, höjer vi mer förlorar vi kunder, säger Lars Törnman (kp).
Ulf Larsson, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".