1 av 3
Arjeplogs kommunhus.
2 av 3
Kvällsvy över Arjeplog. Foto: Pressens bild.
3 av 3
Bengt-Urban Fransson (s)
arjeplog

Invånarna upprörs över kommunalt slarv

Arjeplogs kommun har infört nya kravrutiner för att skulder till kommunen ska hanteras bättre. Men den långvariga misskötseln av kommunens fordringar gör att det nu kan krävas besparingar för att komma tillrätta med ekonomin. Invånarna i Arjeplog är upprörda över att det tagit tid för kommunen att agera.

Dåligt skött, slappt och frapperande. Det är ord som Arjeplogsbor använder för att beskriva kommunens agerande i fråga om kommunens långvariga misskötsel av sina fodringar och kravrutiner.

En av dem kritiska är Börje Fjällman, som kallar kommunens agerande för beklagligt

– Man trodde att det var där de kunde någonting, men tydligen har det spårat ut totalt. De får väl byta ut folk, för så här kan det inte fortsätta, säger han.

Charlie Westin som arbetar på Konsum i Arjeplog, säger att kommunens agerande är konstigt med tanke på att det ofta pratas om hur lite pengar som finns.

– När kommunen har skulder som de inte ids kräva in är det konstigt att prata om att de har så lite pengar till annat, säger hon.

Samma tankebanor återkommer.

– Jag tycker jag att de ska ha rent mjöl i påsen innan de till exempel satsar och ger 25 000 kronor till personer som vill flytta hit, säger en kvinna.

Många hoppas att det blir bättre nu när kommunen infört nya rutiner för att driva in skulder.

Att kommunen förlorat pengar på slarv, slår ännu hårdare eftersom besparingar är att vänta. Arjeplog har liksom andra mindre kommuner fått minskat statsbidrag.

– Budgeten är ännu inte lagt, men de går mot ett minusresultat i år. Det spär på det rationaliseringskrav vi har inför framtiden, säger kommunalrådet Bengt-Urban Fransson.

Om inte ekonomin i Arjeplog förbättras så att kommunen kan återställa pengarna, innebär det ett större tryck på besparingar över åren.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten / Sameradion
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista