Kiruna

Kommunen sparar med två kommunalråd

Det blir inte dyrare för att Kiruna nu fått två kommunalråd. Tvärtom blir det billigare för kommunen. Det beror enligt kommunchefen Ann-Catrin Fredriksson dels på att Lars Törnman nästan haft lika mycket i politikerarvoden som han nu får i lön, och dels på att sjukvårdspartisten Anna-Karin Törmä och moderaten Hans Swedell tappar sina fasta arvoden.

Under det här året har Lars Törnman haft politikerarvoden på i snitt 44 500 kronor i månaden. Från och med idag får han istället en fast kommunalrådslön på 48 000 kronor i månaden.

Det blir litet dyrare för kommunen, men samtidigt försvinner den fasta kostnaden för Hans Swedell och Anna-Karin Törmä, som tillsammans haft 24 000 kronor i månaden i fasta arvoden. Det blir alltså cirka 20 000 kronor mindre för kommunen att betala ut varje månad.

Att en liten kommun som Kiruna har två kommunalråd på heltid är ovanligt och centerpartiet reserverade sig när Kirunas nya politiska ledning valdes vid torsdagen kommunfullmäktigemöte.

Två kommunalråd är ett för mycket menade centerpartiet och Lars Törnman håller med i sak, men menar att det är en övergångslösning när nu kirunapartiet och socialdemokraterna ska gå samman.

– Efter valet 2010 ska det bara vara ett kommunalråd och låt bäste man eller kvinna vinna, säger Lars Törnman (kip).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista