Nya gasinvesteringar är på gång

Statoilhydro har nya mångmiljardinvesteringar på gång i Barents hav. Siktet är inställt på att om ungefär fem år bygga en ny gasfabrik vid gasfältet Snöhvit utanför norska Hammerfest. Sökandet efter mer naturgas för att försörja ytterligare en anläggning är just nu intensiv.

Det är ett år sedan gasfältet Snöhvit utanför Hammerfest sattes igång. Det var det största och dyraste projektet i norsk industrihistoria till en kostnad av nära 70 miljarder svenska kronor.

Om fem-sex år planeras en ny gasanläggning på ön.

– Vi letar nu efter mer gas i Barnets hav så att vi kan bygga en fabrik nummer två ala Snöhvit, säger Edd-Magne Torbergsen, informationschef vid Statoilhydro.

Fördelen med att bygga på samma plats är att infrastrukturen redan finns där.

– Investeringskostanden för en ny gasfabrik bör inte bli lika hög eftersom man redan har infrasturkuren på plats, säger han.

Idag fraktas naturgasen med båt från Snöhvit till södra Europa och till USA. Men Statoilhydro har planer på att bygga en gasledning hela vägen från anläggningen i Barents hav, ner längs med den norska kusten. Gasledningen skulle sedan kunna kopplas på redan befintliga ledningar ner till England.

– Det skulle betyda att Barents hav blir en viktig energiprovins för Europa. Men det är bara på tankestadiet än så länge. Den dagen planerna ska realiseras måste det grunda sig på att vi har tillräckligt med resurser. Idag har vi inte det. Vi måste hitta mer gas och då kan vi bli mer konkreta, säger Edd-Magne Torbergsen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista