Aitik en av investeringarna i länet. Foto: Maritha Mossberg

100 miljarder investeras i länet

Investeringar för 100 miljarder kronor planeras i Norrbotten de kommande åren. En stor del av satsningarna är redan beslutade. Det här framkom vid IUC:s utvecklingsmöte i Piteå.

– Även om bara hälften skulle förverkligas handlar det om fantastiska volymer, säger Anders Wäppling, vd för Industriellt utvecklingscentrum, IUC, i Norrbotten.

En del av de jätteprojekt som planeras i Norrbotten är Europas största vindkraftspark i Markbygden utanför Piteå. En investering på drygt 50 miljarder kronor som görs av företaget Svevind tillsammans med tyska Enercon. LKAB har aviserat investeringsplaner för 20 miljarder kronor. Av dem är redan elva miljarder säkrade.

Boliden har redan påbörjat sin utbyggnad av Aitikgruvan utanför Gällivare, även det ett flermiljardärsprojekt.  Investeringsbehovet för öppningen av gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala beräknas till ungefär 25 miljarder kronor med infrastruktur och allt annat inräknat. IUC Norrbotten har tidigare haft en vision att länet ska bli bäst på tillväxt inom EU fram till 2013.

– Det är läge att göra om den visionen till ett mål, säger Eric Björkman, styrelseordförande för IUC Norrbotten AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".